SBI PO Mains 2017 General Awareness Questions with answers-Prepskool

GA Questions Asked in SBI PO Mains 2017 Exam [With answers]

SBI PO Mains Exam 2017 was held on June 4th, 2017. The overall exam was considered tough by the aspirants. The exam was bombarded with many new pattern questions in Data Interpretation, English Language Test and in the Reasoning section of SBI PO Mains 2017. The cut-off is expected to be around the same as the last year. So, if you have attempted 65-70 questions with good accuracy, then you might get a call for the next round i.e. GD/PI for SBI PO Mains 2017, considering that you secure and qualify in the Descriptive Section too.

Students took a sigh of relief when they reached the GK section of SBI PO Mains 2017. Most of the questions were from current affairs and Banking Awareness, as was mentioned by SBI in the notification. This section will definitely have a major role in defining the cutoff of SBI PO Mains 2017.We are publishing the General Awareness Questions asked in the State Bank of India PO Mains Exam 2017.
Take a look at these questions, as these might give you an idea of the pattern that will be followed by other banking exams in the year 2017. If you find any mistakes or have any suggestions, you can comment below.



        1.  The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has constituted a Technical Committee in accordance with Regulation 14 of the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017. The Technical Committee (Committee) will be headed by?
          Answer- Dr. R. B. Barman
        2. Who was elected as head of FIFA’s governance committee at the world football governing body’s 67th Congress in Bahrain’s capital city of Manama?
          Answer- Mukul Mudgal
        3. Who is highest wicket-taker in women’s ODI?
          Answer- Jhulan Goswami
        4. India Licensing Expo (ILE), India’s first and most influential brand licensing show will take place on August 20-21 in
          Answer- Mumbai
        5. What is the meaning of “C” in PCA?
          Answer- Prompt Corrective Action
        6. As per report of Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) India’s military expenditure in 2016 grew by-
          Answer- 8.5 per cent
        7. Kavinder Singh and Satish Kumar is related to which game?
          Answer- Boxing
        8. The government of India (GOI) has approved 681 crores as seed capital for building a venture for electronic devices with total corpus?
          Answer- Rs 6,831 crore
        9. Total number of ATMs of SBI after the merger?
          Answer- 59,000 ATMs
        10. Finland has become the first country in Europe to pay its unemployed citizens a basic monthly income, amounting to-
          Answer- 560 euros ($587)
        11. How much amount has allocated by the government to MGNREGA in this year’s (2017-18) Budget?
          Answer- Rs 48,000 crore
        12. Metric which defines operating liquidity available to business is known as?
          Answer- Working capital
        13. An estimated USD _________ in black money entered India during 2005-2014, US-based think tank Global Financial Integrity (GFI).
          Answer- 770 billion
        14. Name the person, who will head a task force to assess the extent of employment creation at different points of time, based on “credible data.
          Answer- Arvind Panagriya
        15. Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT) is located in?
          Answer- Hyderabad



        16. Class of derivative whose value is at least partly derived from one or more underlying stock exchange securities? (Trade, Commodity, Credit, Interest Rate, Equity)
          Answer- Equity Derivative
        17. The framework of Joint Lenders’ Forum (JLF) by RBI is to strengthen the system for revitalizing the…………….?
          Answer- stressed assets in the economy
        18. 2017 Index of Economic Freedom is topped by which country?
          Answer- Hong Kong
        19. As per RBI, ARCs must have the minimum net corpus of _________ crore by 2019.
          Answer- Rs 100 crore
        20. The UN Day of Vesak Celebration is internationally a cultural and humanistic festival. 14th UN Vesak Day celebrated in which country?
          Answer- Sri Lanka
        21. Using SBI Mingle, the bank’s customers can do a host of banking services on their ____________ accounts at their own convenience.
          Answer- Facebook or Twitter
        22. The target for agricultural credit in 2017-18 has been fixed at a record level of-
          Answer- Rs 10 lakh crore
        23. Amendment to Section _______ of Negotiable Instruments Acts to include the electronic image of a truncated cheque and a cheque in electronic form.
          Answer- 6
        24. Government of India has changed CII base year from 1981 to-
          Answer- 2001
        25. The NBFCs are allowed to accept/renew public deposits for a minimum period of 12 months and the maximum period of _____ months.
          Answer- 60 months
        26. Risk of collapse of entire financial system on entire market is called-
          Answer- Systemic risk
        27. The base year for calculating key economic growth from 2004-05 changed to?
          Answer: 2011-12
        28. As per RBI norms on small banks, initial promoter stake for first 5 years should not be less than?
          Answer- 40 per cent
        29. Cheque written by drawer and dated at some point in past is called?
          Answer- Ante-dated cheque
        30. The target of digital transactions through UPI, USSD, Aadhar, IMPS for 2017-18?
          Answer- 2,500 crore digital transactions
        31. What is the meaning of “P” in APBS?
          Answer- Aadhaar Payment Bridge System
        32. What is the meaning of “S” in MSF?
          Answer- Marginal Standing Facility
        33. The government has decided to make tax evasion of over ____________ under the proposed Goods and Services Tax (GST) the regime as a non-bailable offense.
          Answer- Rs 5 crore
        34. Fiscal deficit target for 2017-18 pegged at __________ of GDP?
          Answer- 3.2%
        35. Foreign direct investment (FDI) in India grew 18 per cent during 2016 to touch ______________ data released by the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP).
          Answer: $46 billion
        36. National Financial Switch (NFS) is run by-
          Answer- NPCI
        37. India’s growth for 2018-19 as projected by IMF?
          Answer- 7.7 per cent
        38. An increase in repo rate signifies?
          Answer: Commercial banks will get more incentives to park their funds with the RBI, thereby decreasing the supply of money
        39. Payments bank not permitted to?
          Answer-  It cannot offer loans
        40. One questions were, Which of the following not correct about UPI?
          Answer-No Account details are required by UPI. The UPI interface will allow account holders across banks to send and receive money from their smartphones using just their Aadhaar unique identity number, mobile phone number or virtual payments address without entering bank account details.





        So, these were the questions that were asked in the latest exam of SBI PO Mains 2017, check how many of these you got correct. Share with others and Drop your valuable comments in the box below.

         

One Reply to “GA Questions Asked in SBI PO Mains 2017 Exam [With answers]”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *